Φροντίδα της επιδερμίδας ανάλογα με την ηλικία

Το δέρμα μας αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε. Απώλεια ελαστικότητας ή όγκου, μερικές λεπτές γραμμές εδώ και εκεί και ο αποχρωματισμός του, είναι μερικά από τα σημάδια που εμφανίζονται με την πάροδο τού χρόνου. Τις περισσότερες μας αγχώνουν, όχι μόνο επειδή μεγαλώνουμε αλλά επειδή κάθε δεκαετία θα πρέπει να υιοθετούμε και μια νέα ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας του προσώπου μας. Τα προϊόντα που λειτούργησαν στα 20, πλέον δεν είναι αποτελεσματικά αφού αλλάζουν οι ανάγκες της επιδερμίδας και πρέπει να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα.

Ποιες είναι οι ανάγκες της επιδερμίδας μας σε κάθε ηλικία;

Στα 20

Η μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών στα 20 τους είναι η ελαφριά θαμπάδα και η κουρασμένη επιδερμίδα. Αυτά εμφανίζονται συνήθως από τα 25 και μετά εξαιτίας της  ηλιακής ακτινοβολίας και των βλαβών που είναι συσσωρευτικές με την πάροδο του χρόνου. Επίσης η  έλλειψη ύπνου, το άγχος ή ακόμα και η κληρονομικότητα εντείνουν το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το κύριο μέλημα σε αυτήν την ηλικία είναι να ξεκινήσετε μια καθημερινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας. Αν και το δέρμα σας πιθανότατα δεν έχει ακόμη σημάδια γήρανσης, το να βάλετε τα θεμέλια για τα επόμενα χρόνια θα βοηθήσει το δέρμα σας μακροπρόθεσμα. Το βασικό είναι η καθημερινή χρήση ενός αντηλιακού ευρέος φάσματος με ελάχιστο SPF 30.  Και όσο και αν ακούγεται περίεργο, καλό είναι να το φοράτε ακόμα και όταν δεν βγαίνετε έξω για να προστατεύσετε το δέρμα σας από όλες τις πηγές ακτινοβολίας, συμπεριλαμβανομένης αυτής που προέρχεται από την οθόνη του φορητού υπολογιστή ή του τηλεφώνου σας.

Ακόμα κι αν δεν έχετε ακμή, ένας ορός με βάση το AHA/BHA ή ένα serum με ρετινόλη, θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της θαμπάδας και θα κάνει και μια ήπια απολέπισης.

Στα 30

Τα 30 είναι μια μεταβατική περίοδος για την επιδερμίδα, με τα σημάδια της εφηβείας να έχουν υποχωρήσει και τα σημάδια της πρώιμης ωριμότητας του δέρματος να κάνουν την εμφάνισή τους. Στα 30 εμφανίζονται συνήθως και οι πρώτες βλάβες της επιδερμίδας  από τον ήλιο – που έχουν ξεκινήσει ήδη από την εφηβεία.

Πρώιμες ρυτίδες, θαμπάδα, απώλεια όγκου στα μάγουλα και πανάδες κάνουν σταδιακά την εμφάνιση τους, καθώς επιβραδύνεται η ικανότητα ανάπλασης του δέρματος και αρχίζει να μειώνεται η παραγωγή κολλαγόνου. Το δέρμα αρχίζει να γίνεται πιο λεπτό στην περιοχή κάτω από τα μάτια.

Εκτός από τη βασική ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας που περιλαμβάνει καθαρισμό, ενυδάτωση, αντηλιακή προστασία και serum ρετινόλης τοπικά στις ρυτίδες, η προσθήκη ενός αντιοξειδωτικού είναι απαραίτητη. Τα αντιοξειδωτικά θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση ορισμένων βλαβών, θα φωτίσουν το θαμπό δέρμα και βοηθούν στην αναζωογόνηση του κολλαγόνου. Το πιο κοινό αντιοξειδωτικό είναι η βιταμίνη C. Αναζητήστε προϊόντα φυτικής προέλευσης που περιέχουν υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών.

 Στα 40

Στα 40 αρχίζουμε να βλέπουμε πραγματικά σημαντικές αλλαγές στη σφριγηλότητα της επιδερμίδας. Απώλεια όγκου και ελαστικότητας, καθώς και πιο έντονες ρυτίδες και βλάβες από τον ήλιο, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στην εμφάνιση μελάσματος. Συνήθως τα 40 είναι και η ηλικία που πολλές γυναίκες αρχίζουν να αναζητούν την βοήθεια των ειδικών για αισθητικές θεραπείες.  

Επειδή το δέρμα σε αυτές τις ηλικίες υφίσταται τόσες πολλές αλλαγές μπορεί να χρειαστεί να ενσωματώσετε δύο διαφορετικά είδη καθαρισμού – καθαρισμός και απολέπιση μαζί.  Το GLOV είναι ένα καινοτόμο προϊόν για τον καθαρισμό προσώπου μόνο με τη δύναμη του νερού! Αφαιρεί ακόμα και το αδιάβροχο μακιγιάζ, μόνο με νερό σε δευτερόλεπτα, χωρίς «μουτζούρες». Αναζωογονεί το δέρμα και διεγείρει τη μικροκυκλοφορία ενώ ταυτόχρονα απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και απολεπίζει απαλά το δέρμα.

Για extra και βαθιά ενυδάτωση, χρησιμοποιείστε υαλουρονικό οξύ - τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα-, καθώς και μια πλούσια κρέμα νύχτας που να περιέχει γλυκερίνη, ceramides και/ ή λιπίδια που βοηθούν στην αποκατάσταση του δερματικού φραγμού.

Στα 50

Μετά την εμμηνόπαυση, τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων και τα αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων μπορεί να επηρεάσουν την επιδερμίδα του προσώπου. Το δέρμα γίνεται ακόμα πιο λεπτό και λιγότερο ελαστικό. Η ξηρότητα αλλά και η ακμή – ακόμα και αν δεν είχατε στην εφηβεία - επανεμφανίζονται λόγω των ορμονικών διακυμάνσεων. Επίσης οι βλάβες από τη φωτογύρανση γίνονται περισσότερο εμφανείς.

Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι να διατηρήσετε την υγρασία. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στον καθαρισμό του προσώπου. Επιλέξτε μια μέθοδο καθαρισμού που να μην ερεθίζει το δέρμα, να μην το ξηραίνει ενώ παράλληλα να το καθαρίζει σε βάθος. Δοκιμάστε το  GLOV για ευαίσθητα δέρματα.

Είναι ok να μεγαλώνουμε και καλό θα ήταν να είμαστε πιο επιεικείς με την εμφάνιση μας. Να επικεντρωθούμε και να τονίσουμε τα δυνατά χαρακτηρίστηκα  μας  και να μην προσπαθούμε να μοιάσουμε με εικοσάχρονες γιατί το αποτέλεσμα κάθε άλλο παρά κολακευτικό μπορεί να είναι.

Στα 60

To κύριο πρόβλημα στις γυναίκες άνω των 60 είναι η έλλειψη ενυδάτωσης σε συνδυασμό με την αδυναμία διατήρησης της υγρασίας της επιδερμίδας. Η ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας στις γυναίκες από 60 και πάνω πρέπει να είναι όσο πιο απλή γίνεται. Μια καλή  ενυδατική κρέμα είναι ότι χρειάζεται η ώριμη επιδερμίδα για να παραμένει υγιής. Και μην ξεχνάτε να χαμογελάτε κάθε μέρα, γιατί η ομορφιά και η λάμψη ξεκινάει από μέσα. Και δεν υπάρχει τίποτα που να χαρίζει περισσότερη λάμψη από ένα τεράστιο χαμόγελο!